Kynokliq, eigentijdse inzichten, advies & begeleiding voor baas en hond

Trainingsmethode

Wie is de echte hondenfluisteraar?
Verwacht van mij GEEN ‘ssst’ of rukjes aan de riem van uw hond á la Cesar Millan, de Amerikaanse (Mexicaanse) ‘hondenfluisteraar’ die door veel mensen bekeken wordt op National Geographic en die vele fans heeft.

Zijn trainingsmethoden zijn uit de tijd en niet gebaseerd op recenter wetenschappelijk onderzoek. Vroeger (10 tot 20 jaar en langer geleden) wist men niet beter en dacht men, zoals -onder anderen- Cesar Millan nu nog denkt, dat een hond alleen gehoorzaamt als u hem domineert, intimideert en straft wanneer hij iets fout doet. Er is echter al lang gebleken dat er allerlei nadelen kleven aan het geven van straf (zie hierover ‘Hoe straf –niet– werkt’ op de pagina ‘Artikelen’). Het gaat bijvoorbeeld ten koste van de band met uw hond, maar kan in sommige gevallen zelfs ronduit gevaarlijk zijn, omdat het juist agressie op kan roepen.

“Maar het werkt toch!?” denkt u wellicht. Ja, dat klopt. Als je het goed doet, werkt het. Maar er zijn veel betere en hondvriendelijkere methoden, waarbij uw hond kwispelend doet wat u van hem vraagt en u samen plezier kunt hebben in de training en opvoeding, omdat het u beiden iets oplevert.

Dit kan er zelfs zo uit zien:

  In dit filmpje lijkt het misschien om zinloze kunstjes te gaan, die voor u en uw hond helemaal niet nodig zijn. Maar voor de hond maakt het helemaal niet uit of hij uw sokken uittrekt omdat u dat wilt en hij er voor beloond wordt, of dat hij aan de rand van de stoep moet zitten en wachten omdat dat veilig is en hij er voor beloond wordt. Hij ziet de zin van beide in en doet het graag omdat het hem iets positiefs oplevert..

Wat kunt u van mij dan wel verwachten?

In tegenstelling tot het straffen of corrigeren van uw hond door hem te laten weten wat u NIET van hem wilt zien, geef ik u adviezen die gericht zijn op wat we WEL willen zien van uw hond. Hierbij werk ik bij voorkeur met de clicker (Clickertraining oftewel "Click & Treat") als hulpmiddel bij het trainen, maar het voornaamste is dat gewenst gedrag beloond wordt en ongewenst gedrag wordt genegeerd (of voorkomen), waardoor het ongewenste gedrag naar de achtergrond verdwijnt (of niet ontstaat). Dit kan wanneer het nieuwe, gewenste gedrag, iets beters of leukers oplevert dan het oude en/of ongewenste gedrag.

Natuurlijk is ook hierbij een juiste (zogenaamde ‘positieve’) trainingsmethode van belang en heeft lang niet elke hondeneigenaar daar eerder mee gewerkt. Maar gelukkig hebben we daar moderne trainers en gedragsdeskundigen voor. Zij kunnen u helpen om nog meer plezier van uw hond te hebben. En bij mij bent u daarvoor aan het juiste adres!

e-mail:

Nieuws

voorpagina | trainingsmethode | curriculum | tarieven
artikelen | gedichten & verhalen | gastenboek | links
Kynokliq - Eigentijdse inzichten, advies & begeleiding voor baas en hond